Светът има три години да овладее климатичните промени, после ще е късно

DenNews.bg
29.06.2017
размер на текста:

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, подчертават експерти.
Предупреждението на група от климатолози и учени бе отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург.
Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., или дори ако останат на сегашното ниво, температурните цели, установени в Парижкото споразумение за климата, ще бъдат почти неизпълними. Това е изводът в статия, публикувана в сп. "Нейчър".
Проучването е дело на шестима специалисти по климата, включително това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН.
Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. А Фигерес е начело на нова кампания за спиране на глобалното затопляне, наречена "Мисия 2020".
Предупреждението дойде само дни, след като международни личности, юристи и експерти обявиха, че работят в Париж по проект за "световен пакт за околната среда".
Намерението е да се стигне до международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки. Инициаторите на този принцип искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети