Обвиниха ковчежника на Ватикана в сексуално насилие

DenNews.bg
29.06.2017
размер на текста:

Ковчежникът на Ватикана Джордж Пел получи обвинение в сексуално насилие. Австралийският кардинал Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-високопоставеният представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие.
Зам.-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли, за да му бъдат предявени обвинения в извършени в миналото сексуални посегателства.
Той допълни, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но не даде подробности за съдържанието им.
"Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, направени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било проверено досега в съда. Както всеки друг обвиняем, кардинал Пел има право на справедлив процес", каза Патън.
Пел твърдо отрича обвиненията, се казва в съобщение на католическата архиепископия в Сидни.
"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", добавя архиепископията.
Не са известни подробности за обвиненията
В миналото са били подавани жалби в полицията за сексуални посегателства в австралийския град Баларат. Те се отнасят за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там.
Подобен е случаят с Източен Мелбърн, където духовникът е бил архиепископ от 1996 до 2001 г.
Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници.
През октомври миналата година самият той стана обект на разследване на сексуални посегателства и трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат. Той обаче отхвърли всички обвинения. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети