Хеликоптер атакува сгради на властта във Венецуела с призив за бунт

DenNews.bg
28.06.2017
размер на текста:

Най-малко 75 души загинаха по време на 3-месечните протести в страната.

Полицейски хеликоптер атакува сградите на Върховния съд и вътрешното министерство в Каракас, столицата на Венецуела. От машината е бил развят антиправителствен лозунг, а призивът е за национален бунт срещу управлението на президента Николас Мадуро.
Стрелбата е извършена по време на живо обръщение на държавния глава по държавната телевизия.
54-годишният социалистически лидер, който е изправен пред тримесечни протести на опозицията поясни, че от хеликоптера са произведени 15 изстрела към министерството на вътрешните работи и са хвърлени четири гранати към сградата на Върховния съд.
Свидетели съобщават, че са чули няколко детонации в центъра на Каракас, където се намират правителствените учреждения.
"Рано или късно ние ще хванем хеликоптера и тези зад тази въоръжена терористична атака срещу институциите на страната", закани се държавният глава. "Имаше социална активност във Върховния съд. Можеше да има десетки загинали", обяви още той.
Лидерите на опозицията отдавна призовават силите за сигурност да спрат да защитават диктатора, както те го наричат.
В социалните мрежи представители на опозицията твърдят, че атаките с хеликоптера може предварително да са били подготвени, за да се оправдае репресия или покриване на драма в парламента на страната, където двама депутати обявиха, че са били обсадени от проправителствени банди.
По-рано Мадуро предупреди, че той и поддръжниците му ще вземат оръжие в ръце, ако правителството му бъде свалено със сила.

"Ако Венецуела изпадне в хаос и насилие и Боливарската революция бъде унищожена, ние ще се бием. Никога няма да се предадем и това, което не можеше да бъде постигнато с гласуване, ние ще го постигнем с оръжия, ние ще освободим родната си земя с оръжие", закани се Мадуро.
За последните три месеца по време на протестите са загинали най-малко 75 души.
Мадуро, който наследи Уго Чавес през 2013 г., настоява за гласуване в специално конституционно събрание на 30 юли за изменение на конституцията на страната в опит да ограничи влиянието на опозицията в парламента.

Пилотът на полицейски хеликоптер на име Оскар Перес призова за "бунт" против властта, която определи като "тиранията" на Мадуро.
"Имаме два избора: да бъдем съдени утре от съвестта си и хората, или да започнем още днес да се освобождаваме от това корумпирано правителство", заяви Перес.
Той четеше изявление, а зад него стояха четирима души във военни униформи, маски за ски и носещи щурмови пушки.
"Президент Николас Мадуро, ние искаме незабавно да подадеш оставка заедно с министрите и да се свикат всеобщи избори", добави Перес.
Той заяви, че срещу правителството се обявява коалиция от военни, полицаи и граждани, националисти и патриоти, без партийна принадлежност.
Представителите на тази група водят наземна и въздушна операция, "за да върнат властта на демократичния народ и да възстановят конституционния ред", подчерта Перес.
Министърът на съобщенията и информацията Ернесто Вилегас заяви, че в нападението е използван откраднат от полицията хеликоптер.
По улиците на Каракас се появиха бронирани коли.
Върховният съд на Венецуела беше сред основните средства на Мадуро в борбата с опозицията, която контролира парламента след победата на изборите през декември 2015 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети