Мобилна поликлиника за пациенти без осигуровки тръгва из страната

DenNews.bg
27.06.2017
размер на текста:

Наш лекар, емигрирал преди години в САЩ, подарява на българите без здравни осигуровки и жители на региони без достъп до здравна помощ възможността за безплатен преглед и консултация със специалисти. Зелената линейка ще обикаля страната през лятото, като от мобилната поликлиника вече се възползваха жителите на Стражица, информира БНТ. Там медиците са натъкнаха на първите доказателства за зловещата истина, че хиляди болни у нас нито посещават лекар, нито се лекуват, въпреки че страдат от някакво заболяване или заболявания. Единственият им вариант е временно приемане на някакъв вид медикамент по съвет на познати или илачи от нетрадиционната и народната медицина. Същото се отнася за денталното здравеопазване.
"Аз си дадох сметка, че заболяванията са все по недобре диагностицирани. Ние го наричаме полева клиника или болница, просто един скрининг на място. Това да измериш на човека кръвно или пулса, или да му вземеше кръвната захар или височина, може да стане навсякъде. Ние го правим доброволно", обясни Мариян Димитров от Фондация АДРА България.
Мобилната поликлиника е осигурена и оборудвана от д-р Стоян Гръков, който от години живее и работи в САЩ. Идеята за зелената линейка обаче го накарала да се завърне макар и за кратко в родината, за да консултира и преглежда безплатно хората тук. По думите му в момента най-често хората у нас страдат от остеопороза и хипертония.

"Тъй като самият аз съм лекар, но също така съм специализирал освен да лекувам хората, но и да се занимавам и с превенция и си помислихме, че това ще е една добра идея да образоваме хората, тези които имат нужда от профилактични и първични прегледи", обясни д-р Стоян Гръков:
Само за няколко дни стотици жители на Стражица се възползваха от безплатните прегледи в зелената линейка. До края на лятото зелената линейка ще бъде още в градовете Габрово, Хисаря, Видин и Бургас.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети