Социалистите печелят изборите в Албания с над 15% преднина

DenNews.bg
26.06.2017
размер на текста:

Социалистическата партия на премиера Еди Рама печели парламентарните избори в Албания с над 15% преднина. Резултатите от екзитпол показват, че управляващите са получили между 45-49% от гласовете, а опозиционната Демократическа партия е подкрепена от 30% от гласоподавателите.
Гласуването вчера беше продължено с един час заради ниска избирателна активност. Въпреки удължаването вчерашните избори записват най-ниската активност от началото на века в страната – около 45%.
Прогнозните резултати подсказват, че социалистите вероятно ще спечелят мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент.
Това би позволило на Рама да следва своята програма без сегашния по-малък партньор в управляващата коалиция - Социалистическото движение за интеграция, което печели около 19 процента от гласовете.
Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.
Главният съперник на Рама - лидерът на демократите Лулзим Баша - възприе тон против ЕС по време на кампанията, обвинявайки Брюксел, че се меси във вътрешните работи на Албания. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети