Специализирана прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за разпространение на фалшиви евробанкноти

DenNews.bg
22.06.2017
размер на текста:

 Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евробанкноти и наркотици. Участниците са задържани на 20 юни 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура на територията на Петрич и Сандански.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от ноември 2016 г. Участниците са внасяли фалшиви банкноти от по 20 и 50 евро в големи количества от Италия и ги продавали у нас, предимно в Петрич и Сандански, с 20% по-евтино от номинала на фалшификатите (престъпление по чл. 244 от НК). Освен с прокарване в обръщение на подправени парични знаци, групата се е занимавала и с разпространение на наркотици, основно марихуана.

Членовете на престъпната група са задържани в момент на продажба на неистински евро на служители под прикритие. При извършените на 20 юни 2017 г. процесуално-следствени действия в автомобила на един от участниците са намерени и иззети 942 неистински банкноти от по 20 евро и 36 с номинал 50 евро. В жилището на друг са открити 249 фалшификата с номинал 20 евро и 153 от по 50 евро.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на трима от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Другите двама са с парични гаранции.

На 23 юни 2017 г. Специализирана прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата задържани.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети