Борисов отказа среща с шахматиста Карпов заради спора с кирилицата, прие го Цацаров

DenNews.bg
19.06.2017
размер на текста:

 Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе преди обед с шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов. Причина за решението на Борисов е изказване на Карпов, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия. По-късно през деня Карпов уточни, че не е разбран правилно.
"Днес давах интервю и, доколкото чух, не всички са разбрали какво съм казал. Говорехме за Кирил и Методий, за това, че писмеността е дошла в Русия от тях, в Москва има паметник на Кирил и Методий на най-централно място. Голяма е България, тя е включвала много територии на Балканите, така че ние говорихме за това, но не разбрах защо това е било разбрано по друг начин", обясни Карпов.

За разлика от премиера, главният прокурор Сотир Цацаров прие днес в кабинета си руския гросмайстор. От пресцентъра на държавното обвинение обаче излязоха с няколко реда във връзка с провелата се среща, и ето какво гласят те: 

"Нямам нито една загуба в България от 1981 г. насам“ – това призна световният шампион по шахмат Анатолий Карпов на среща с главния прокурор Сотир Цацаров на 19 юни 2017 г. Двамата обсъдиха създаването на шахматни клубове в местата за лишаване от свобода. Затворниците се обучават от доброволци, като такъв проект вече е осъществен в Русия, Бразилия, Чили, САЩ и Швейцария.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети