ВУЗ в Дупница ще предлага единствени в България специалности

Десислава Панайотова-Янкова
09.05.2017
размер на текста:

ВУЗ в Дупница ще предлага специалности, които нито един университет в страната няма в учебната си програма.
“Филиалът няма да заработи днес или утре, но светлина в тунела има. Продължаваме да работим за това. Няма да издавам повече подробности, но работим за филиал с профил, какъвто няма в България, да не кажем в Европа. Идеята не е да отворим ВУЗ, само за да го има. Идеята е той да има смисъл, обучението да е на нивото, а студентите да имат реализация”, посочи на първата си пресконференция като народен представител лидерът на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов.
Той бе категоричен, че ще работи за реализирането на всички акценти от предизборната платформа на партията.
“Основаната ми задача е да повишим качеството на живот в региона. Няма как това да стане с магическа пръчка. Стъпките минават през няколко потенциални допълнителни възможности.
Ще започнем създаване на качествен туристически продукт - бранд, който да ангажира природни дадености на региона. Имаме минералните извори в Сапарева баня и Кюстендил, но ще търсим такива находища и на територията на община Дупница. Ще работим за това античните селища в Сапарева баня и Червен брег да бъдат реставрирани, така че да създадем туристически обект, който да предизвиква интерес. Ще работим за туристическа атракция “Бели път”. Ще ангажираме ресурс за популяризиране на родното място на св. Иван Рилски, село Скрино и манастира.
Надявам се заедно с общинските земи в подножието на Рила до Бели път да ангажираме и интерес към ваканционен туризъм. Част от този проект е и ски пистата, която презентирахме вече. Тя е извън националния парк и не касае каквито и да било щети за природата. Всички тези начинания ще опитаме да осъществим чрез еропроект”, каза Константинов и добави, че се надява развитието на туризма да е първата стъпка за раздвижване на икономически дух в региона.
“Ще работим паралелно и за разработване на още начинания. Това са индустриалните зони в града, които ще привлекат интерес по отношение на ситуиране на производства и логистични центрове. Част от това намерение е изграждането на скоростен път от Кюстендил до Ихтиман, коридор 8, от Македония до Турция. Това ще изтъкне предимство на общините Сапарева баня, Дупница и Кюстендил”, каза депутатът и напомни, че всички намерения са тясно свързани с реформа в образованието и съдебната система.
“Инвеститорите се вълнуват първо от стабилна политическа ситуация, от стабилна правна система и от обучени кадри. А в момента нашата образователна система е неспособна да произведе кадри в количеството и качество, които инвеститорите очакват. Изключително съм доволен, че образователен министър е от квота на ГЕРБ. Един изключително добър експерт. Разчитаме да реализира предизборната ни платформа и намеренията.
Ще работим и за по-справедливото разпределение на социалните фондове, което касае повишение доходите на възрастните хора. Нито една възможност за повишаване на тези доходи няма да бъде пропускана.
Ще работим и за това инвалидните пенсии, които не се препотвърждават с решение на ТЕЛК, да бъдат коригирани и този ресурс да отиде към пенсиите за старост.
Ще работим за нова система за разпределение на социалните помощи в посока получаване на такива, които да са стимулиращи за обучение и дообразоване на нуждаещите се”, обясни още Константинов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети