Парламентарна комисия решава за имунитета на Веселин Марешки

DenNews.bg
05.05.2017
размер на текста:

Парламентът създаде Временна комисия във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки.
„За“ комисията гласуваха 184 народни представители, „против“ - 0, „въздържали се“ също нямаше, съобщи "Фокус".
Комисията се състои от 10 народни представители, като всяка парламентарна група има право на двама членове.
Припомняме, че искането на Цацаров за възбуждане на наказателно преследване срещу Марешки бе внесено на 27 април.
Бизнесменът депутат е подсъдим по две обвинения. Първото е за изнудване на наемател на пицария във Варна, при което според прокуратурата е действал заедно с Красимира Колева. А второто е за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.
Веселин Марешки каза вчера пред Нова телевизия, че ще се откаже от имунитета си, но само след като бъде изслушан от парламентарна комисия.
"Делото не беше, за да вляза в затвора, делото беше, за да могат да ми вземат бизнеса", категоричен бе лидерът на "Воля", като посочи, че "има кръгове в София, които искат да ми откраднат бизнеса".
В мотивите на проекторешението за създаване на комисията е посочено, че до момента той не се е отказал доброволно от имунитета си. В тях се посочва още, че в такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на Временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет.
За председател на Временната комисия бе избран Християн Митев от Обединени патриоти, а за нейни членове: Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на БСП за България, Александър Сиди от Обединени патриоти, Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов, Антон Дончев от Воля.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети