ЕК отпуска 120 млн. eвро през следващите 2 години за безжичен интернет на оживени обществени места

DenNews.bg
31.05.2017
размер на текста:

 Европейската комисия ще отпусне 120 млн. eвро през следващите две години за инсталирането на безжичен интернет на оживени обществени места. До 8000 села и градове в Европейския съюз ще могат да кандидатстват по проекта, а от Брюксел обещават опростени процедури. Единственото условие ще е на местата, за които се кандидатства, да няма публично или частно предлагане на безжичен интернет. До 2020 година най-посещаваните места в градовете и селата на Европейския съюз да разполагат с безжичен интернет. Такова е намерението на Европейската комисия, а идеята е всеки, без значение къде живее и какви са доходите му, да се възползва от безплатен достъп. Очаква се подробностите за кандидатстване по проекта да бъдат публикувани още тази година, а от Брюксел обещават по-малко бюрокрация при избора на общини.

Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, библиотеки, здравни центрове и музеи. Единственото условие е там все още да няма интернет. Разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до интернет ще се поемат от Брюксел, а после местните институции ще плащат за свързването и поддръжката на съоръженията.

Проектът е важен за България, която според последните данни на Евростат е на последно място в Европейския съюз по достъп до интернет от вкъщи.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети