Арестът на съдията от Агенцията по вписванията е извършен при получаване на подкуп

DenNews.bg
30.05.2017
размер на текста:

Оценяваме първото разследване на звеното „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура и ГДБОП за безупречно организирано и изключително успешно. В рамките на операцията е задържан съдия по вписванията, за когото в ГДБОП има информация, че участва в класически корупционни схеми за искане и получаване на подкупи за извършване на действия по служба, съобщи на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Разследването е започнало през февруари тази година. Съдията е задържан при получаването на парична сума. Парите са получени от представители на нотариални кантори, като целта е по-бързо издаване на удостоверения за тежести.

 

Наблюдаван повече от 4 месеца и през този период са събрани достатъчно доказателства за ежедневно извършвани то него подобни действия. В хода на активните действия вчера са установени пари, получени от две нотариални кантори, но са събрани доказателства и за други кантори, участвали в схемата. В част от случаите парите са получавани и за по-бързо издаване на документ за вписана сделка. Парите са намерени в еднотипни пликове за писма, каквита са документирани при използването и на специални разузнавателни средства в процеса на разследването. На съдията е повдигнато обвинение за подкуп по чл. 302 и чл.253 – за пране на пари. По делото са разпитани много свидетели, за кратко време са събрани максимален брой доказателства. По отношения на обвиняемия ще бъде взета мярка задържане за срок до 72 часа и в рамките на седмицата той ще бъде изправенпред съда с искане за постоянна мярка зазадържане, поясни Емилия Русинова, прокурор от СГП.
Операцията е резултат на денонощен труд от октомври 2016 г., когато е получена информацията за корупционните практики на съдията. До февруари тази година, с различни способи на оперативната работа установихме лицата и канторите, които заплащаха за услугите на съдията. Докладвахме материалите на СГП, беше образувано досъдебно производство и работата за изясняване на корупционната схема продължи активно включително и през критичните последни седмици, когато заподозреният промени стереотипа на действията си и бяха необходими мобилизирани усилия за наблюдението му до ареста вчера в момент на предаване на пари в кабинета му - 1050 лв., получени малко преди задържането му. Работата на ГДБОП и правоохранителните институции в страната срещу корупцията е приоритетна и службата работи усилено в тази насока. През 2016 г. – досъдебните производства по линия на корупцията в условията на организирана престъпна дейност са 6, само през петте месеца на тази година са 8. Предстоят следващи мащабни реализации по линия на противодействие на корупцията, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов потвърди, че при този вид престъпления не може да се очаква съдействие на разследването, затова особено важни за пресичането им са проактивните действия на службите.
Повдигнатите обвинения са за искане и получаване на подкуп за сумите, открити в деня на реализацията. Малко преди задържането му, при претърсаване в дома му, бяха открити 35 хил лв. в идентични пликове, в които обикновено получава подкупите. Разполагаме с богат снимков материал за целия срок, на наблюдение на задържания и предстои да установим всеки представител н акантора кога, за какво точно действие му е предал пари. Очакваме обвинението да се разшири като брой на отделните деяния, като е възможно и да се увеличи и обвинението за пране на пари. На етапа се знае, че средно по 50 лв. подкуп са искани и давани на съдията за издаване на удостоверения, а за вписване на сделка, за издаване на ипотека и др. нотариални сделки сумите са по-големи в зависимост от интереса. Налице е укриване на пари от престъплението „подкуп“ . Задържаният съдия е нарушавал принципа на случайно разпределение на делата, наблюдаващият прокурор е уведомил Министрество на правосъдието за случая, очаква се съдията да бъде отстранен. Предстои да бъде установено имотното му състояние, като процесуалните действия продължават и в други негови имоти ив други населени места, допълниха представителите на обвинението.
Службите имат потенциала да противодействат на корупцията, но са необходими сигнали от гражданите, за да си свършим много по-бързо работата, обобщи прокурор Румяна Арнаудова. „Поздравявам звеното „Антикорупция“ и служителите от ГДБОП, които за кратко събраха максимално доказателства, за да се пристъпи вчера към действията по задържането и повдигането на обвинения“.
Видеоматериал - в рубриката Репортажи

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети