Нашите политици отговориха на Путин за кирилицата

DenNews.bg
25.05.2017
размер на текста:

 Реакциите на българските политици веднага последваха изказването на Путин.Премиерът Бойко Борисов каза ,че е "Не е важно кой от къде е минал. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

От Рим - министърът на културата Боил Банов коментира, че е важно държавниците по света, да имат повече уважение към историята.

Посланикът ни в италианската столица Марин Райков подчерта, че делото на Кирил и Методий не би било възможно без българската държава. А зад този факт стоят редица документи, които са неопровержими.

Думите на Владимир Путин предизвикаха коментара и на външния министър Екатерина Захариева, която написа във Фейсбук: "Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. 

Посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов също коментира изказването на Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя".

" Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е неверна и научно, и политически, и национално-морално, защото е известно на науката от много отдавна, че Кирил и Методий създават своята глаголица въз основа на българските говори в Солун и солунско. На български език, на своя български език те превеждат литургичните текстове, с които византийският император ги изпраща във Великоморавия да се борят срещу немското духовенство".
Ето защо, по думите на проф. Топалов, световната наука смята, че тяхното дело е българско по своето създаване и "славянско по своята реализация"

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети