Задействаната в Манчестър бомба е била мощна и сложна

DenNews.bg
25.05.2017
размер на текста:

 Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция. Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът. Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът. Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.

Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро. Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува. Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница.

Според ТАСС, която цитира телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети