Агентка на ФБР е била омъжена за терорист от Ислямска държава

DenNews.bg
02.05.2017
размер на текста:

Певодачка на ФБР, имаща достъп до свръхсекретна иформация е пътувала до Сирия през 2014 г. и се е омъжила за ключова фигура на Ислямска държава, който е бил обект на разследване, информира CNN.
Даниела Грийн е излъгала пред ФБР къде отива и предупреждава новия си съпруг, според документацията на федералния съд.
Сагата на Грийн, която никога не е била разпространявана, разкрива неудобно нарушение на националната сигурност във ФБР.
Също така повдига въпроси за това дали Грийн е получила благосклонно отношение от прокурорите, които я обвиняват в сравнително малка престъпност, а след това е поисклаа от съдията да й даде по-малка присъда в замяна на нейното сътрудничество, чиито подробности остават забулени в тайна .
В изявление пред CNN от ФБР са обявили, че в резултат на случая на Грийн са "предприети няколко стъпки в различни области, за да се идентифицират и намалят уязвимостите в сигурността. ФБР продължава да засилва защитните мерки при осъществяване на жизненоважната си работа".
От ФБР не са обяснили какви стъпки сапредприети и отхвърли допълнителни коментари.
"Това е зашеметяващо притеснение за ФБР, без съмнение", каза Джон Кирби, бивш служител на Държавния департамент. Той каза, че подозира, че влизането на Грийн в Сирия изисква одобрението на висши ръководители на Ислямска държава
Любимият на агентката е немският рапър Денис Кушперт, известен с псевдонима Десо Дог, който през 2010 година приема исляма и се превръща в ключово лице не само в "Ислямска държава", но и в "Ал Кайда". Той е издирван от антитерористичните сили на два континента. Само няколко седмици след сключването си на брак с Кушперт, Грийн явно е осъзнала ужасната си грешка. Тя се е завърнала в Щатите и след като е била арестувана се е съгласила да съдейсва на властите. В резултат е бил осъдена на 2 години затвор, като миналото лято е била освободена.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети