Държавата ще плаща толкова ин витро процедури, колкото са необходими

DenNews.bg
17.05.2017
размер на текста:

Правителството осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури, съобщи премиерът Бойко Борисов.
"Тъй като, не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, то даде добър резултат, и в днешното заседание сме приели доклад, осигуряваме финансиране - колкото докторите преценят, че е целесъобразно, ефективно и щади съответно и жените", уточни министър-председателят на брифинг след заседанието на кабинета.
"Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, заяви още Борисов, цитиран от "Фокус".
Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че с днешното решение се осигурява "финансов ресурс толкова, колкото е необходимо", затова не е посочена конкретна сума. Той припомни, че през 2016 година за политики за асистирана репродукция от държавата са били осигурени 12 млн лева.
Здравният министър проф. Николай Петров допълни, че с това решение се намаляват сроковете за одобряване на двойките, които кандидатстват за ин витро процедури, увеличава се броят на опитите и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети