Италиански съд: Мигрантите да се приспособят към западните ценности

DenNews.bg
17.05.2017
размер на текста:

Висшата съдебна инстанция в Италия постанови, че мигрантите трябва да се приспособят към западните ценности.
Решението на Касационния съд е по жалба на индийски сикх, който желае да не подлежи на законовото изискване и да може да носи със себе си церемониалния нож кирпан.
Присъдата отклонява възражението на жалбоподателя срещу наложената му глоба от 2000 евро за отказ да предаде своя кирпан.
Сикхите смятат този нож по-скоро за религиозен символ, отколкото за оръжие.
Стигането на казуса до висшата съдебна инстанция е важен правен прецедент, отбеляза ДПА.
"За мигрантите е важно да приспособят своите ценности към ценностите на западния свят, където те доброволно са решили да се интегрират, а също да проверят предварително дали тяхното поведение е съвместимо с местните норми”, се казва в решението на Касационния съд.
Решението предизвика широк дебат в Италия, където през последните години рязко нараства населението с чуждестранен произход и която е под натиска на мигрантска вълна от Северна Африка.
По думите на Чезаре Мирабели, бивш съдия от Касационния съд, магистратите правилно са отхвърлили жалбата в името на сигурността на обществото, но с позоваването на западните ценности в своите мотиви са навлезли в "трудна територия".
В Италия живее втората по численост сикхска общност в Европа - около 60-70 хиляди души.
Религията им ги задължава да носят тюрбани, което също поражда правни проблеми, например заради изискването мотоциклетистите да носят предпазни каски. Източник: dnevnik.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети