Разследващ журналист е разстрелян в Мексико

DenNews.bg
16.05.2017
размер на текста:

Известен разследващ журналист е убит в северния мексикански щат Синалоа.
Хавиер Валдес, който е отразявал наркотрафика и организираната престъпност в страната, е поредна жертва на вълната от убийства на журналисти в Мексико.
От март в страната са убити най-малко шестима журналисти - необичайно висок брой на убитите журналисти дори и в една от държавите с най-много убийства на медийни професионалисти.
Валдес е застрелян в понеделник следобед в столицата на щата Кулиакан, в близост до редакцията на Riodoce. Щатският прокурор Хуан Хосе Риос посети мястото на престъплението и заяви, че властите разследват всички възможни мотиви, включително убийството да е свързано с работата му.
Riodoce информира, че Валдес е управлявал автомобила си в близост до редакцията, когато е нападнат от стрелци. Журналистът беше кореспондент на националния вестник La Jornada, който пише, че Валдес е изкаран от автомобила и е застрелян с много куршуми.
Снимки показват лежащото на пътя тяло, покрито със синьо одеяло и обградено от 12 жълти маркери, които обикновено се използват за маркиране на доказателства като гилзи.
Валдес е известен журналист на национално и международно ниво. Той е автор на няколко книги за наркотрафика.
Той и Riodoce са известни като рядък източник на независима и разследваща журналистика в Синалоа.
В същото време националният вестник Milenio съобщи късно вчера, че друг журналист и синът му са застреляни от въоръжени мъже в град Аутлан в щата Халиско, който също е свързан с картелите.
Около 40 журналисти са убити в Мексико от 1992 г. във връзка с работата им. За същия период са загинали други 50 журналисти, но не са ясни обстоятелствата около смъртта им. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети