Холера взима жертви в Йемен

DenNews.bg
10.05.2017
размер на текста:

Епидемия от холера причини смъртта на 34 души, а над 2000 са се разболели за по-малко от две седмици в Йемен. Това обяви Световната здравна организация (СЗО).
Това е втората вълна на свързани с холера смъртни случаи за година в Йемен, където смъртоносната война разруши болници и остави милиони хора да се борят за достъп до храна и чиста вода в цялата страна. Това се отнася включително за временната столица Аден.
Според местни информации, броят на случаите в Сана, която е под контрола на хутите от септември 2014 г., се е увеличил до 218 в различни райони. Регистрирани са четири смъртни случая.
"Правителството в Сана е намалило заплатите на персонала по почистването в продължение на близо шест месеца", обяви регионалният представител на ООН за Западна Азия.
Спорът между правителството и работниците от обществения сектор имаше пагубен ефект за обществото.
Световната здравна организация сега определя Йемен като една от най-тежките хуманитарни извънредни ситуации, наред със Сирия, Южен Судан, Нигерия и Ирак.
Конфликтът в Йемен ескалира през последните две години, тъй като подкрепяното от Саудитска Арабия правителство се бие срещу бунтовниците хути за контрола на бедната държава.
ООН, която нарече Йемен "най-голямата хуманитарна криза в света", изчислява, че повече от 10 000 души са били убити от 2015 г., а 3 млн. са били разселени.
Около 17 млн. души не разполагат с достатъчно храна. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети