Шофирайте внимателно следващите дни, КАТ ще дебне за превишена скорост!

DenNews.bg
28.04.2017
размер на текста:

 "Пътна полиция“ засилва контрола по пътищата през празничните дни. Ще се следи за превишена скорост, употреба на алкохол и правоспособност;
Eто и какви са препоръките към шофьорите:
През идните празнични дни контролът от „Пътна полиция“ ще бъде заселен. На пътя ще се следи основно за превишена скорост, употреба на алкохол и правоспособност, заяви Росен Рапчев - гл. инспектор в „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Очаква се трафикът да е интензивен утре от големите градове към малките населени места и на 8 май, когато предстои прибирането в обратна посока. Рапчев обясни, че на АМ „Тракия“ в посока изход от София няма ограничения. По-сложно и натоварено ще е движението по АМ „Хемус“. Напомни на пътуващите към Гърция, че там на 1 май е обявена общонационална транспортна стачка, което е възможно да затрудни движението в посока България. Създадена е организация и полицейски служители ще има на всичките входно-изходни пунктове, както и на местата, където се очакват задръствания и тапи, поясни още Рапчев.
Столичните пътни полицаи очакват утре да се повиши потокът на изходите на града, допълни инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ в СДВР. Във връзка с това на изходите на столицата ще бъдат разположени екипи, които при необходимост ще регулират и подпомагат движението за безпрепятствено излизане на колите от София. За да се улесни излизането от столицата, в посока изход към АМ „Струма“, ще бъде въведена временна организация на движението и ще се осигурят две платна за придвижване на автомобилите. В дните, когато се очаква трафикът да е интензивен в обратната посока, ще бъдат взети реципрочни мерки.
Важна подробност е, че заради утрешната футболна среща между отборите на „Левски“ и ЦСКА, която ще се играе на Националния стадион, улиците около съоръжението ще бъдат затворени. Ще се допускат само колите на градския транспорт, Спешна помощ, полицията и пожарната.
От пътна полиция призоваха водачите да шофират със съобразена с пътните условия скорост, с повишено внимание и да не навлизат в лентите за аварийно спиране.
По време на празниците и многото почивни дни за всички хора е важно да са в безопасност. Най-често празничното настроение се помрачава от непредвидени инциденти, повечето от които – пътни.
„Пътна полиция“ препоръчва:
Осведоми се за промените в Закона за движението по пътищата
Информирай се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут
Вземи нужните документи – лични и на моторното превозно средство
Потегляй на път само с изправно превозно средство
Провери изправността на спирачките и светлините
Зареди резервоарчето с миещ препарат за чистачките
Провери атмосферите на гумите
Зареди достатъчно гориво
Запаси се с вода и хранителни продукти, ако пътят ти е дълъг
Използвай предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш
Не шофирай пил
Не шофирай, ако не си правоспособен
Спазвай въведените ограничения, пътните знаци и маркировка
Бъди толерантен към останалите участници в движението по пътищата
Бъди особено внимателен към уязвимите участници в движението по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства
Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни
Прави по-често почивки, ако пътят е дълъг
На дълъг път нека шофира най-опитният
Използвай светлата част на деня за шофиране
Не предприемай рискови маневри
Не се движи по аварийната лента на магистралата
С поведението си не затруднявай придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи
Ако си пешеходец, използвай тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези
Ако станеш свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР
„Пътна полиция“ напомня, че ако не си платил глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да ти бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а моторното ти превозно средство да бъде спряно от движение до заплащане на дължимите глоби.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети