Любомир Авджийски подаде сигнал срещу общински съветници от Дупница за конфликт на интереси

DenNews.bg
26.04.2017
размер на текста:

Любомир Авджийски от Да, България додаде сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси за действията на общински съветници, които многократно се изказват и гласуват по въпроси за съдбата на общинската болница, въпреки че са част от екипа на конкурентна частна болница, включително част от ръководния екип.

"Ето какво каза Любомир Авджийски за DenNews.bg:

"Тези съветници са били и най-върлите защитници на искането на Росен Тимчев през 2016 г. за закриване на отделения и за масови уволнения в общинската болница. Именно с разрешението на Общинския съвет Тимчев затваря отделението по Хемодиализа през май 2016 г. Разчетите на отделението от 2008 до 2015 г. показват, че то е било с добри финансови показатели. Разходите за заплати и осигуровки са били 52% за 2015 г., а за 2014 г. са 50%. Независимо обаче какви са показателите на едно отделение в общинската болница, заключения и решения за съдбата на това отделение не може да се взимат от работещи или ръководители в други болници, които имат същите отделения, тоест са конкуренти
На последното заседание на Общинския съвет на 13 април казах между 2010-2014 общинската болница е наказвана с глоби и спрени пътеки в пъти повече, отколкото в предходни периоди. Нещо повече, например - за 2012 г. за частната боница "Св. Иван Рилски-2003" ООД са предвидени с 1.150 млн. повече в сравнение с 2011 г., а за общинската болница са предвидени със 106 хиляди по-малко. Това са факти и политическите бабаити в Дупница не могат чрез заплахи или арогантно държание да обясняват, че не трябва да се говори за тези факти. Преди да бъде назначен Попниколов за директор на РЗОК-Кюстендил през 2010 г., лекари от различни лечебни заведения от Дупница и Кюстендил са правили подписка срещу назначаването му заради това, че той е бил част от ръководния екип на частната болница в Дупница. Това също са факти. И тези факти се знаят от обществеността и особено от лекарите и здравните служители.
Другият проблем, който засегнах неколкократно е, че до икономическата комисия на Общинския съвет достигат подробните отчети и доклади на общинската болница. Включително информация относно конкретни договори с доставчици на лекарства, конкретни задължения, състояние на апаратура, информация за трудови и граждански договори. Общинският съветник Костадинов е председател на тази комисия и е член на ръководството на частна конкурентна болница. Това е едно от следващите нарушения, за които съм сезирал органите - Не може член на ръководството на едно търговско дружество да получава информация, която представлява "търговска тайна" за конкурентно търговско дружество"

"Имената и партиите на тези общински съветници не ме интересуват. Интересува ме единствено бъдещето на общинската болница. Както повечето дупничани, аз съм роден в тази болница. Вярвам, че тя трябва да бъде спасена и да се управлява добре, за което основна отговорност лежи върху плещите на Общинския съвет.
Бабаитлъшки заплахи за съд, не могат да ни спрат да задаваме въпроси. По същия начин са били заплашвани със съд общински съветници, лекари и т.н. Явно този манталитет е работил досега в града. Но времето на политическите тартюфовци в Дупница изтича", коментира още Авджийски.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети