Бедността в Европа намалява, а мизерията у нас продължава да се разраства

DenNews.bg
26.04.2017
размер на текста:

 Страната ни отново е начело на класация за бедност. Два и половина милиона българи, или 35% от населението, живее в тежки материални лишения, според Европейската статистическа агенция "Евростат". В ЕС живеещите в такива условия са 39 млн. души, или почти 8%, което е спад в сравнение с предходните няколко години. И докато в Евросъюза бедните намаляват, у нас се увеличават. Все повече българи живеят в тежки материални лишения, или иначе казано - не могат да задоволят елементарни свои битови потребности, които в ЕС се считат за нормални.

В класацията България е на първо място в Европа като съотношение бедни - общ брой на населението. 2,5 млн. души живеят в бедност, което съотнесено към населението прави 34,2%. След България е Гърция, където 22% от населението живее в тежки материални лишения, Кипър, Литва, Хърватия и Италия. Най-малко са хората, живеещи в недоимък в Швеция - едва 0,7% от населението.

Тежки материални лишения означава, че хората в тази група не могат да си плащат битовите сметки безпроблемно, да посрещат неочаквани разходи, да имат телевизор, кола, телефон, да се хранят редовно и да си позволят поне една седмица почивка далеч от дома.

Според националната статистика, най-много бедни у нас има във възрастовата група между 18 и 64 години - 824 хиляди души. Хората над 65 години в бедност са 456 хиляди, следват и младите бедни до 17 години.

 

За да преживява семейството разчита на собственото си производството от градина. Заради безработицата младите пък, заминават за други градове в страната или чужбина.

И още: в целия ЕС бедните са 39 милиона души, или 7,8% от населението.

В сравнение с предходните години процентът бедни в Европа пада с 2,2%. У нас тенденцията е обратна. През 2012 г. бедни у нас са били 3,2 млн. души, през 2014-а - са намалели до 2,4, а през миналата година са достигнали до 2,5 млн. души. Прагът на бедността у нас е 314 лв.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети