САЩ хвърлиха най-голямата неядрена бомба над Афганистан

DenNews.bg
14.04.2017
размер на текста:

Около 36 предполагаеми терористи от терористичната групировка Ислямска държава са били ликвидирани в Афганистан, след като САЩ хвърлиха "майката на всички бомби"- най-голямата неядрена бомба, използвана някога с бойна цел, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на афганистанското военно министерство.
Ударът на САЩ вчера беше извършен, след като американският президент Доналд Тръмп изпрати първата си делегация на високо равнище в афганистанската столица Кабул, на фона на несигурността относно плановете му за около 9 000 американски войници, разположени в Афганистан.
Жертвите и техният брой не са доказани от независим източник, но говорителят на афганистанското военно министерство обяви, че няма засегнати цивилни при огромния взрив, насочен към мрежа от пещери и тунели.
Ислямска държава създаде малка крепост в източната част на Афганистан и извършваха кървави нападения срещу столицата Кабул.
9797-килограмовата бомба GBU-43, разполагаща с еквивалент на 11 тона експлозиви, беше хвърлена от самолет MC-130 в областта Ачин на източната провинция Нангархар, която граничи с Пакистан, уточни говорителят на Пентагона Адам Стъмп вчера.
Бившият афганистански президент Хамид Карзай осъди използването на оръжието на територията на Афганистан.
"Това не е война срещу тероризма, а нечовешка и най-брутална злоупотреба с нашата страна като място за изпробване на нови и опасни оръжия", коментира Карзай в "Туитър".
В село на около 5 км от затънтения, планински район, където бомбата беше хвърлена, жилища и магазини изглеждат незасегнати от взрива, посочва очевидец.
Местни жители са заявили, че са виждали терористи да се катерят и да слизат от планината всеки ден, като понякога са посещавали селото.
"Те бяха араби, пакистанци, китайци и местни бунтовници, идващи да пазаруват от магазините в базара", отбелязал местен жител.

 

 

 

Използваната в Афганистан майка на всички бомби е разрушила построени от САЩ тунели.
Това написа в Туитър Едуард Сноудън. Той припомня, че САЩ са финансирали изграждането на тунелите, които да се използват от муджахидините във войната им срещу присъствието на бившия СССР в Афганистан.
"Тези тунели на муджахедините, които ние бомбардирахме в Афганистан? Ние платихме за тях". Това написа Сноудън.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети