Велики четвъртък е, днес боядисваме яйцата

DenNews.bg
13.04.2017
размер на текста:

Днес е Велики четвъртък, денят, в който е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Той е разпънат.

Велики Четвъртък е най-натовареният ден от подготовката за Великден. На този ден се боядисват великденските яйца, които преди е било прието да не са по-малко от 40 на брой, като най-много трябва да са червените.

Първото боядисано яйце също трябва да е в червено – смята се, че цветът символизира Христовата кръв. С него, докато още не е изсъхнало най-възрастният член на семейството рисува кръст върху челото на най-малките, за да бъдат здрави през годината. Освен това първото яйце се оставя пред иконата в дома, за да предпазва от зли сили, да носи здраве, късмет и успехи.

Според традициите в миналото на Велики Четвъртък жените са прекарвали най-много време в кухнята. Тогава се подновявал квасът и най-възрастната жена в семейството замесвала тесто за великденския хляб, наричан още богова пита, великденски кравай или квасник).

Великденският хляб е обреден хляб и се украсява с нечетен брой великденски яйца. На този ден се замесва и тестото за великденския козунак, който трябва да бъде богато украсен.

Казват също, че в полунощ на Велики Четвъртък небето се отваряло, за да слязат при своите близки душите на мъртвите, които остават на земята 40 дни.

В миналото на Велики Четвъртък хората освещавали новите домове.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети