Благодатният огън от Йерусалим “слиза” в България с правителствения самолет

DenNews.bg
12.04.2017
размер на текста:

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с правителствения самолет. Делегацията, която ще бъде водена от Старозагорския митрополит Киприян, се е подсигурила с четири подсилени огнеупорни фенера, за да не се повтори случаят, когато единият фенер на българите се счупи и на помощ се притекоха поляците, като дадоха един от фенерите си назаем.

Църковно-държавната делегация ще кацне на летище София на Велика събота, 15 април. Огънят ще бъде предаден на свещеници от всяка от митрополиите у нас и трябва да стигне до всеки храм в страната, за да може да бъде раздаден на вярващите след великденската литургия и тържественият звън на камбаните в полунощ.
"Полетът ни ще е на 15 април в 5.00 часа сутринта, за да може да сме в 8.00 часа на Сионската порта в Йерусалим", разказа пред БТА Емил Велинов, шеф на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Той обясни, че се очаква "там към 10.30 часа да започнат да пускат делегациите в църквата, а Благодатният огън се очаква да "слезе" между 14.00-14.30 часа".

Благодатен или Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.
Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети