Акция по кръводаряване ще се проведе в Пирогов на 11 и 12 април

DenNews.bg
10.04.2017
размер на текста:

Най-голямата спешна болница у нас “Пирогов” организира кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на 11 и 12 април.
Пироговци се присъединяват към системните усилия на Националния център по трансфузионна хематология за обезпечаване с кръв и кръвни продукти на лечебните заведения, намиращи се на територията на София и Западна България, информират от пресцентъра на болницата.
През двата поредни дни от кампанията, мобилните екипи на Центъра по трансфузионна хематология ще работят от 10 до 14 ч. в зала "Травматология", която се намира на втория етаж в основната сграда на УМБАЛСМ "Пирогов" - ул. "Тотлебен" № 21.
Традиционно, в кампанията участват членове на персонала на "Пирогов", близки и познати на лежащо болните, както и външни посетители - живеещи и работещи в близост до лечебното заведение.

За съжаление, у нас нуждите на здравните заведения от кръв не са задоволени. Средният брой на кръводарителите е двойно по-малък, 22-23 на 1000, в сравнение със стандарта на Световната здравна организация (СЗО) – 50 на 1000. Това каза д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна политика и първа помощ" към Българския червен кръст (БЧК). „Целта е у нас кръводарителите да достигнат 24-25 на 1000, което прави 185 000 кръводарителя на година“, посочи д-р Димитрова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ, когато се достигне тази бройка, ще бъдат задоволени нуждите от кръв и кръвни продукти за здравните заведения в страната. „Най-много хора у нас са с кръвна група А, след това кръвна група 0, след това В и АВ. Понякога няма кръвна група 0, което е универсален дарител, друг път - В. Това е много индивидуално. От всички групи може да има недостиг в един момент“, коментира тя. Според нея през последните години усилията на БЧК са насочени към изграждане на позитивно отношение към донорството и в частност към доброволното кръводаряване.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети