108 милиона са гладуващите хора по света

DenNews.bg
01.04.2017
размер на текста:

 Рекордно високи цени, конфликти и екстремни климатични условия са довели до увеличаване през изминалата година на броя на гладуващите хора в света и те вече са 108 милиона души, се казва в съвместен доклад на ООН и на ЕС, публикуван днес, предаде Франс прес.

Това е с 35 процента увеличение в сравнение с 80-те милиона души по света, които през 2015 г. са били жертва на сериозна хранителна несигурност, се констатира в документа.

Понятието хранителна несигурност се използва за хора, страдащи от остро недохранване, които нямат възможност по един траен начин да подсигурят енергийните нужди на организма си и са принудени например да избиват добитъка си, за да оцеляват.

В доклада се констатира, че тази хранителна несигурност при осигуряване на прехраната може да се задълбочи през настоящата година, като гладът вече застрашава директно четири зони - Южен Судан, Сомалия, Йемен и Североизточна Нигерия.

Докладът се основава на няколко методологии за изчисляване и е плод на сътрудничество между ЕС и няколко агенции на ООН, плюс специализирани регионални организации и агенцията за международна помощ на САЩ.

В девет от десетте най-тежки хуманитарни кризи през 2016 г. гладът е бил причинен от граждански конфликти. Сушата и необичайни дъждове, породени от феномена Ел Ниньо също са допринесли.

Освен застрашените от глад региони, в страни като Ирак, Сирия, Малави и Зимбабве, както и в зоните със сирийски бежанци в страните, съседни на Сирия, се е разпространила хранителната несигурност, се казва още в документа.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети