В Русия забраниха "Красавицата и Звяра" да се гледа от лица под 16 години

DenNews.bg
08.03.2017
размер на текста:

 Филмът на "Дисни" "Красавицата и Звяра", който трябва да излезе по кината след седмица, ще бъде пуснат в Русия с възрастово ограничение за лица под 16-годишна възраст. Руският филмов регулатор наложи това ограничение заради включени в продукцията сцени с хомосексуален характер.

Решението на министерството беше предизвикано от петиция на депутата Виталий Милонов, известен с консервативните си възгледи. Той поиска от министъра на културата Владимир Медински проверка преди премиерата на филма за наличието на пропаганда на хомосексуализъм. Медински изрази увереност, че една от основните сюжетни линии в мюзикъла е еднополовите отношения между главните герои, пише Дарик.

"Обществеността не може да гледа мълчаливо това, че разпространителите на филми предлагат във вид на детска приказка явна, неприкрита, безсрамна пропаганда на грях и извратени сексуални отношения", написа Милонов. Депутатът, избран в руската Дума миналата година, гради кариерата си върху протести срещу правата на хората с различна сексуална ориентация.

През 2013 г. Русия прие закон, забраняващ "гей пропагандата" сред непълнолетните лица. Той беше формулиран неясно, така че може да бъде приложен при широк кръг от обстоятелства, например да се използва срещу учители с различна сексуална ориентация в Русия, защото работят пряко с деца. Законът беше изготвен по модел на законопроект от Санкт Петербург, който Виталий Милтонов създаде преди година.

Сцената от филма, която е предизвикала възмущение е между главния злодей Гастон (Люк Евънс) и неговия плах и мил помощник, изигран от Джош Гад. По време на премиерата на продукцията в Лос Анджелис на 2 март режисьорът Бил Кондън каза, че описанието на героя като първия гей на Дисни е прекалено.

"Продължавам да твърдя, че това е по-скоро първият гей момент. Не можеш да не се чудиш на неговото обожание към Гастон. . . има ли нещо повече?", добави той.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети