3285 имена на кирилица в интернет са заявени за по-малко от месец

DenNews.bg
08.03.2017
размер на текста:

3285 имена на кирилица са заявени за по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг”.
1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена, както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н., както и с големи компании.
След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка.
Целта на създаването на интернет пространството „бг“ е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница, припомнят от ведомството. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети