Проверяват има ли двоен стандарт на храните у нас

DenNews.bg
08.03.2017
размер на текста:

Проучване има двоен стандарт на храните ще бъде извършено на пазара у нас. Разпореждането на проверката даде изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Позовавайки се на опита на държавите от Вишеградската четворка, ще бъде изготвен анализ, който ще бъде последван от план за действие в съответствие със спецификата на националния пазар, съобщават от БАБХ.
Двоен стандарт в храните бе установен в Полша, Чехия, Словакия и Унгария (Вишеградската четворка), като бяха открити различия в качествените показатели на храните. Компетентните власти на страните установили, че продукти от една и съща марка се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.
Според БАБХ българските потребители не би трябвало да се третират по различен начин от потребителите в държави като Германия, Франция, Белгия и други, понеже България е равноправен член на ЕС. Все пак храните не са опасни за потребителите, допълниха от агенцията.
За провеждането на обективно проучване за качеството на храните, предлагани в Западна Европа и България, трябва да се осъществи стриктен мониторинг на продукти от една и съща марка, с еднакъв производител, предлагани в една и съща търговска верига, заяви Илиев.
От БАБХ все още не са решили кои храни точно ще бъдат акцент на изследването. Анализът трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети