Протестът в защита на Пирин за тази вечер остава, въпреки изявлението на МОСВ

DenNews.bg
06.03.2017
размер на текста:

Ски писти през 2017 г. (вляво) и ски писти през 2004 г. (вдясно).

Насроченият за тази вечер протест в защита на Национален парк „Пирин” остава в сила, макар че от МОСВ обявиха, че служебният министър ще оттегли решението, с което плана за управление на парка влиза в сила без извършване на екологична оценка.
Изявлението на МОСВ само разгневи още повече природозащитниците, като в групата на протеста в социалните мрежи, вече има призиви за незабавна оставка на служебния министър.
Съобщението на сайта на МОСВ, че решението на Костова ще бъде оттеглено, пък бе редактирано, като в последния вариант липсва изречението: „Министър Костова обяви, че веднага след отмяната ще постанови нов акт за допускане на предварително изпитание. Така ще се даде възможност на гражданите и неправителствените организации да упражнят законовото си право на жалба срещу решението за предварително изпитание”. (виж снимките)

ПРОТЕСТЪТ ОСТАВА - не може да се приеме план за строежи и сечи на НП Пирин и то без екологична оценка! Искаме ПРЕРАБОТКА НА ПРОЕКТА за нов план за управление, докато няма възражения за неизпълнение на заданието и спокойно може да се подложи на екологична оценка. До довечера в 18 часа пред МОСВ!, написаха от Коалиция За да остане природата в България, организатори на протеста.

„А тези номера и процедури не решават проблема - предлага се некачествен нов план за управление. И номерата са смешни и неуважителни за нас като недоволни данъкоплатци. "Заявиха, че..." ще отменят - дори още няма акт за отмяна - само за краткия срок за празниците на предварителното изпълнение, но и него ще обявят отново за работни дни. И ни дума за отмяна на същинското решение за допускане на сечи и строежи в Пирин - а именно решението, че планът за Пирин не се нуждае от екологична оценка! Довечера трябва да изискаме ДА СЕ ВЪРНЕ ПРОЕКТЪТ ЗА ПРЕРАБОТКА И ДА СЕ ПОСТАНОВИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТА ЗА НОВ ПУ, в който се предвижда падане на ограниченията за строежи и сечи. След всичко изказано през последните празнични дни, това е не само смешно, но и осъзнато престъпно и нагло, очевидно не управленско и насочено към гражданите, а поръчково действие в неясно чий интерес”, се казва още в съобщението на коалицията.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАК МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ЗАЩИТАТА НА ПИРИН ТУК

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети