Протест излиза в защита на Пирин днес, служебен министър пожертва националния парк навръх 3 март

DenNews.bg
06.03.2017
размер на текста:

Протест срещу решение на служебното правителство, застрашаващо силно Национален парк „Пирин”, ще се състои от 18 часа тази вечер пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Ден преди националния празник 3 март, служебният министър Ирина Костова подписа решение, с което разрешава изпълнението на плана за Пирин, независимо че не е направена екооценка. Министърът разреши и предварително изпълнение.

Надсловът на проявата, организирана от коалиция "За да остане природа в България", е: ""Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ". Възмущение предизвика и фактът, че решението е подписано ден преди празника и така възможността за обжалването му се съкращава само до един работен ден.
Вчера премиерът Огнян Герджиков пред БНР опита да омекоти негативните настроения като увери, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап. Едновременно с това обаче премиерът се усъмни в мотивите на природозащитниците: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли".

Междувременно "Нова република" призова президента Румен Радев, назначил служебните министри, да отмени решението. За отмяната му се обяви и "Движение Да, България".

Противоположно мнение изрази лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който настоя незабавно подобни планове да се приемат за Витоша и Рила.

Националният парк "Пирин" е със защитен статут като част от световното богатство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Документът трябва да задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години.

 

Ето какво се казват в обръщение организаторите на протеста:

 

Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“! С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината.

На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като „няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“.

Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка?

Министерството на околната среда и водите потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо „с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите“.

Коалиция „За да остане природа в България” пита - как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид? Инициативата продължава и точно в този момент е важно всеки да даде гласа си за Пирин на wwf.bg/pirin.

До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни.

Ситуацията напомня действията на правителството в съседна Румъния, което прие указ за амнистия на корумпирани политици през нощта, с надежда обществото да не забележи. Всички знаем какво последва. Призоваваме министър Костова и служебното правителство незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос.

 

МОЖЕ ДА ЗАЩИТИТЕ ПИРИН И КАТО ДАДЕТЕ ГЛАСА СИ НА WWF.BG/PIRIN

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ!

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети