Върховният съд отхвърли повторното броене на бюлетини за референдума

DenNews.bg
31.03.2017
размер на текста:

Върховният административен съд отказа тройна експертиза по искането на Слави Трифонов, с която да се преброят отново пликовете и гласовете по референдума, предаде bTV.

Мотивът на ВАС е, че при касационно производство на трета инстанция не се назначават нови експертизи и не се назначават вещи лица.

Делото ще се гледа на 6 април. Съдът ще заседава по жалбите на шоумена и на ЦИК, че решението от февруари не е правилно. Тогава административните съдии казаха, че активността на референдума за избирателната система е сбъркана, но въпреки това подадените гласове в допитването не са достатъчни, за да бъдат резултатите задължителни за Народното събрание.

Според магистратите, ЦИК неправомерно е определила броя на участвалите граждани само по намерените в кутиите за гласуването пликове. Според съда броят на гласувалите граждани е с около 500 повече. Това обаче продължава да е с над 11 хиляди гласа под прага, определен в закона.
След седмица съдът ще се уповава на същите тези данни, които бяха приети след направена експертиза и по нови писмени доказателства, ако има такива. Решението ще излезе до 5 май и ще бъде окончателно.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети