Местан ще иска касиране на изборите

DenNews.bg
28.03.2017
размер на текста:

Партия ДОСТ ще поиска касиране на изборите веднага, след като ЦИК обяви официално окончателните резултати от парламентарните избори. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан.
"Партия ДОСТ не признава проведените избори за честни и прозрачни, като избори, проведени в съответствие с българската Конституция и закон. Проведени са в условия на тотално нарушаване на правата на българските граждани", каза Местан. Партията му възнамерява да направи искането за касирането до Конституционния съд през главния прокурор.
Преди това той каза и че готви сигнал до главния прокурор, в който иска пълно разследване на блокадата на границата от Обединени патриоти, като се снемат имунитетите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, "които безчинстваха", както и други лица от БСП и ГЕРБ.
Местан цитира няколко членове в Наказателния кодекс, според които Патриотите са извършили престъпления срещу политическите права на гражданите, като са ги възпрепятствали да използват конституционното си право на глас. Местан смята и че има "организирана престъпна група" и в решението на ЦИК гласуващите зад граница да попълват декларации, че няма да гласуват, пред секционните комисии, което въвеждало ценз.
“Единственият изход са нови избори, които да се проведат при спазване на правата на българските граждани”, каза Местан. Той е категоричен, че това щяло да осигури представителност на ДОСТ и десните партии в следващия парламент.Припомняме, коалиция ДОСТ остана извън парламента, спечелвайки 2.86% или 100 481 гласа на предсрочните парламентарни избори на 26 март.

На пресконференцията стана ясно, че Местан смята да заведе дело срещу проф. Михаил Константинов заради твърдението му: "Тука се наляха милиони лева. Купуването на гласове е с чудовищни размери - до 100 евро на глас".

"Всеки, който твърди подобно нещо, ще се срещне с мен в българския съд", каза Местан, като припомни, че вече е осъдил за точно 681 лв. Божидар Димитров заради твърдението му, че е турски шпионин.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети