Да загасим светлините днес, Часът на Земята е за Рила и Езерата

DenNews.bg
25.03.2017
размер на текста:

Всеки един от нас може да се присъедини към най-голямата световна инициатива на WWF – Часът на Земята, днес.
Трябва да загасим осветлението от 20:30 ч. до 21:30 часа. Основните държавни институции, много общини, включително община Дупница и община Сапарева баня, както и много бизнеси също се включват в инициативата тази вечер.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата“ е призивът тази година на кампанията срещу климатичните промени, причинени от човешкото влияние. Кампанията се провежда за десета поредна година у нас.

От WWF-България посочват, че Седемте рилски езера - Очите на Рила, са най-засегнатите от промените в климата и прякото човешко влияние екосистеми у нас.
“Кристално чистите в миналото езера са твърде чувствителни на вредно човешко влияние. Потвърждават го научните изследвания на състоянието на Седемте рилски езера. Те са сред най-засегнатите природни обекти от климатичните промени (повишаването на средната температура на въздуха и водата), но и от струпването на прекалено много хора в тази част на планината. Двата фактора вече доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на векове. За да бъдат запазени Очите на Рила, са необходими спешни мерки за ограничаване на прекомерния човешки натиск, дължащ се и на неспазване закона.
Заради потъпкване на правилата, гарантиращи опазване на природата, страда и друга прекрасна българска планина – Пирин. Над 85 хиляди души от цял свят изразиха до момента подкрепата си за българския национален парк в кампанията на WWF. Опитваме се да предпазим Пирин от недалновидни действия, целящи мимолетни ползи, но предизвикващи негативни последици за десетилетия, столетия или дори завинаги”, се казва в позиция на световната екологична организация WWF.

Според учените, климатичните промени, които вече сериозно засягат крехките планински екосистеми, водят до намаляване на броя дни със сняг и увеличаване на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че при това положение под въпрос се поставя икономическата целесъобразност на развитието на зимните спортове в планините. “Дори при масирано производство на изкуствен сняг, много ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подходящи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо приет като праг на тяхната финансовата жизнеспособност.”, се казва в документа.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди, призовават още от WWF-България.

Няколко съвета:


Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.

Ето няколко прости правила, които всеки от нас може да спазва:

-Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.

-Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато и потреблението и тарифите са значително по-ниски.
-Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.

-Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас.
-Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети