Здравна мафия с частни интереси унищожава общинската болница в Дупница

Съветници в местния парламент стават обект на проверки за конфликт на интереси и нелоялна конкуренция

Избори 2017
20.03.2017
размер на текста:

Здравна мафия с частни интереси системно и тенденциозно води към унижощение общинската болница в Дупница. Всичко това продължава безнаказано вече цели 15 години, но сега положението наистина е на път да излезе извън контрол, тъй като крайната цел е да се фалира и закрие болницата. Затова "Да, България" ще сезира Комисията за конфликт на интереси и до Комисията за защита на конкуренцията, които да проверят случаите, в които общински съветници от Дупница са взимали решения във вреда на Общинската болница и в полза на частни интереси. Това, което е най-фрапантното е, че именно онези съветници, които водят към пълен фалит общинската болница в Дупница, си позволяват да се изказват изключително нагло на тази тема. Тези съветници потъпкват законите, защото в пълен конфликт на интереси участват в гласуването на решения за общинската болница в Дупница, а в същото време са на ръководни постове в частни конкурентни болници.
Недопустимо е общински съветници, които работят в частни болници да имат достъп до финансовите разчети на общинската болница. Това е в пряко нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Това обяви кандидат-депутатът и водач на листата на Да, България за област Кюстендил Любомир Авджийски на среща за здравеопазването в Дупница. "В следващия парламент "Да, България" ще инициира промени в законодателсвото, които да не позволяват членове на общинския съвет да са служители или част от ръководството на частна болница и заедно с това да участват в решения, касаещи управлението на конкурентни общински болници. Защото в случая с общинската болница в Дупница освен чрез тенденциозно гласуване в местния парламент, е оказван натиск и чрез Регионалната здравно-осигурителна каса, където в продължение на няколко години тенденциозно са налагани глоби на общинската болница с общ размер 600 000 лв." каза още Авджийски.
На срещата за здравеопазването в Дупница присъства и кардиохирургът д-р Димитър Симов според който случващото се в Дупница е типичен пример за провеждане на приватизация чрез използване на нерегламентирано влияние върху съдбата на общинската болница. Д-р Симов изтъкна, че случаят в Дупница не е изолиран случай и тази тенденция се наблюдава на ниво държавни и университетски болници. Като една от мерките за спиране на тези порочни практики д-р Симов посочи демонополизацията на здравните каси и назначаването на професионални и независими лица за ръководители на регионалните здравно-осигурителни каси.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети