Австрийски министър: Турция няма място в ЕС

DenNews.bg
16.03.2017
размер на текста:

Турция няма място в Европейския съюз и не може да стане член на Общността. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиян Курц, пише БГНЕС.
Според него на Анкара трябва да се предложи споразумение за добросъседство, за разлика от други страни на Балканите, за които перспективата за членство трябва да бъде запазена.
В документа за реформите в ЕС, в който се описват позициите на австрийското правителство за неговото председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., се подчертава, че е крайно време да се решат отношенията с Турция. За разлика от кандидатите за членство от Западните Балкани, в продължение на години Турция се отдалечава от ЕС, пише в документа.
"Провалилият се опит за преврат през 2016 г. само ускори този процес, а се забелязват и драматични нарушения на човешките права, върховенството на закона и демокрацията. В същото време Турция провокира със своите предизборни прояви страните-членки на ЕС преди референдума. Поради това, присъединяването на Турция към ЕС е немислимо", се посочва още в документа.
Турция обаче се определя като важен регионален и икономически играч, а ЕС и южната ни съседка имат интерес за по-тясно и конструктивно сътрудничество на равноправни основи и на всички нива.
„Вместо твърдоглавото подкрепяне на идеята за членство, е по-добре да има реален подход - един европейско-турски договор за добросъседство”, казва Курц. В това споразумение според него не трябва да се допуска опцията за членство, нито пък правото на свободно движение на турските граждани в единния пазар. Основата трябва да бъде модернизиране на митническия съюз, допълва министърът.
Себастиян Курц подчертава, че ситуацията е съвсем различна за страните от Западните Балкани, за които перспективата за членството им трябва да бъде задържана: "Тя беше и остава важен мотив за извършването на реформи. Мигрантската криза доказа колко е важна стабилността и сигурността на Западните Балкани за сигурността и стабилността в Централна Европа”, пише още в документа на австрийското правителство.

Междувременно за пореден път днес Турция заплаши да анулира споразумението за мигрантите с Европейския съюз. Предупреждението отправи външният министър Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24".
Анкара преразглежда и споразумението за финансова помощ за бежанците, което е в размер на 6 млрд. долара. Заплахите стават на фона на засилващото се напрежение между Турция и няколко европейски страни.
Споразумението, което беше сключено през март миналата година, доведе до сериозно намаляване на мигрантския поток към Европа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети