Чимев: Лошо управление и липса на контрол доведоха до прецедента да се тегли огромен кредит за спасяване на болницата

DenNews.bg
14.03.2017
размер на текста:

 Лошо управление с години и липсата на контрол от местната управа и общинския съвет като принципал са причината да се стигне до този прецедент да се тегли огромен кредит от 1 млн. лв., за да бъде спасена от фалит общинската болница. Това обяви на пресконфенция днес кметът на Дупница Методи Чимев във връзка с предстоящия кредит, за който освен залагането на сградата на бившата транспортна болница, от една от банките са поискали община Дупница да стане и съдлъжник. Градоначалникът обърна внимание, че след погасяването на дължимите към кредитори суми, общината ще поеме в свои ръце контрола над здравното заведение и това ще стане с назначаването за финансов контрольор на заместник-кмета по икономическите дейности Олга Китанова.
Според предложената от банката оферта след тегленето на сумата от 1 милион лева, за болницата ще бъде отпуснат гратисен период от 1 година. Това означава, че в това време здравното заведение ще плаща само лихвите, които възлизат на сумата от 4 000 лева. След което всеки месец в продължение на 9 години вноската ще бъде по 14 000 лв.
Кметът обърна внимание на факта, че с тежкото финансово състояние на болницата се спекулира и то на политическа основа, което според него не е съвсем коректно.
Тъй като времето и сроковете на кредиторите вече притискат управителя на общинската болница д-р Миков, то ще се наложи докладната за тегленето на заема да се гледа на извънредна сесия, подчерта Олга Китанова. Що се отнася до слуховете, че ще има намаляване на заплатите на персонала, то Чимев бе категоричен, че в тази посока коментари не е имало и няма да има.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети