Турция не само не се успокои, а и втвърди тона към Холандия

DenNews.bg
14.03.2017
размер на текста:

Турция не само, че не чу апела на ЕС и НАТО за успокояване на тона, но и отвърна твърдо - вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че страната му предприема нови мерки срещу Холандия. Напрежението между Анкара от една страна и Холандия и Германия от друга възникна, след като двете европейски държави не допуснаха турски министри и дипломати да агитират за предстоящия в Турция референдум, чиято цел е предприемане на конституционни промени за увеличаване на правомощията на президента Реджеп Ердоган.
На холандския посланик в Анкара, който в момента е в отпуск, няма да бъде разрешено да се върне, заяви Куртулмуш.
Замразяват се контактите на най-високо политическо ниво.
Въздушното пространство на Турция ще бъде затворено и няма да се допускат полети на холандски дипломати.
Премиерът Бинали Йълдъръм вече заплаши с твърди мерки Амстердам и обвини "европейските партньори" във фашистки методи спрямо страната му.
Отношенията с Турция бяха сред основните теми по време на телевизионния дебат между премиера Марк Рюте и крайнодесния политик Герт Вилдерс. Вилдерс е известен критик на Турция и исляма и по-рано вече призова да се изгони турският посланик от страната.
Холандия и Германия предупредиха своите граждани, намиращи се в Турция в момента, да бъдат особено внимателни.

Междувременно канцлерът на Австрия Кристиан Керн заяви, че ще се опита да забрани на турски министри да агитират в австрийската държава в полза на запланувания за април референдум.
Запитан дали правителството на Австрия би блокирало турски министри като Холандия и Германия, Керн подчерта пред местната медия ORF, че "ще се опита да забрани това поради причини, свързани с обществената сигурност". Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети