58 ареста и 48 иззети оръжия в рамките на международна операция срещу трафика на оръжие

DenNews.bg
08.02.2017
размер на текста:

Международната операция за противодействие на трафика на оръжия от района на Западните Балкани към Европейския съюз е реализирана в периода 27-29 януари 2017 г. под координацията на Европол. В нея от българска страна са участвали структури на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Главна дирекция „Гранична полиция”, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество”, представители на Агенция „Митници”.

В рамките на операцията, на територията на участващите страни - Белгия, България, Хърватска, Унгария, Гърция, Нидерландия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Великобритания, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Черна Гора и Сърбия - са осъществени завишени проверки на превозни средства на конкретни ГКПП-та, избрани на базата на анализ на риска и налична информация по отношение на трафика на оръжие през сухопътните граници.

В хода й са арестувани общо 58 лица, иззети са 48 оръжия, 833 различни по вид муниции, 4 ръчни гранати и приблизително 500 грама пластичен експлозив. Иззети са и наркотични вещества, в това число - приблизително 505 кг марихуана и 53 кг таблетки екстази. Предотвратен е трафик на 765 пакета контрабандни цигари и на откраднат автомобил, установени са 8 опита за използване на подправени визи/ документи.
За целите на операцията, в централата на Европол (Хага, Нидерландия), е създаден Оперативен координационен център с участието на служители на участващите страни и организации (Европол, Интерпол и Фронтекс). В центъра е осъществявана координация на международно ниво в реално време и обмен на информация по отношение на проверяваните лица и обекти.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети