Янек Кючуков: Важно е да върнем марекчанския дух

DenNews.bg
07.02.2017
размер на текста:

- Г-н Кючуков, как ще се отрази на Марек новото партньорство с италианските спонсори на клуба?
- Всичко е още в начална фаза, но важното е, че договорът вече е факт като параметри. Това са хубави неща за целия клуб, но основната помощ е за Детско-юношеската школа. Благодаря на Миглена Бурановска, че се свърза с мен. Ние с нейния баща Васил Бурановски сме дългогодишни приятели. Всичко стана случайно, но хората казват, че хубавите неща стават случайно. Така стана връзката, а от там насетне президентът Борис Паризов пое нещата. Основното е, че ще рекламират италиански фирми в България. Имат тесни контакти с италиански клубове, като Емполи, Болоня дори и Фиорентина. Например школата на Емполи произвежда най-много млади таланти в Италия. Много от качествените италиански футболисти изизат от там. В тази връзка може да се създаде сътрудничество и обмяна на опит, което би било полезно за нашия клуб.
- Може ли това да стане трамплин за децата на Марек да се развиват в чужбина?
- На всеки български футболист мечтата е да излезе да играе извън границите на нашата страна. Нашите партньори ще организират кампове и турнири с юношески и младежки отбори от Италия. Това е един голям плюс за всички нас. Един ден наше момче може да заиграе в чужбина.
- Много от юношите в момента са част от първия тим на Марек. Как протича подготовката до момента?
- Постоянно съм във връзка с тях. Всичко върви нормално. Победихме Велбъжд и Банско, направихме равен с Балкан Ботевград. Има известни проблеми с контузии, но те ще отшумят. Радостен съм, че треньорите привлякоха 5-6 момчета от юношите старша възраст, които се готвят с мъжете и ще останат там и вбъдеще. Взимат участие и в контролите. Това ни е стратегията за бъдещето – да даваме шанс на нашите кадри.
- Освен с юноши, отборът на Марек беше подсилен и с попълнения от други тимове. От тях доволен ли сте?
- Да, имаме договорка с Даниел Димитров, Емил Стоянов и Николай Николов. Николай Маринов също е при нас и ако треньорите преценят ще го задържим в отбора. Гледах мачовете и видях, че са амбицирани и нахъсани, а ние точно това търсим. Искаме да върнем този традиционен марекчански дух – постоянно да се борят за победа. Мисля, че с тези млади момчета ще се получи.
- Очакват ли се други нови попълнения?
- Не предвиждаме други, защото имаме рамка на бюджета и не я надхвърляме. Имаме много контакти и ако пожелаем може да викнем и други футболисти. Но искаме да сме коректни и каквото сме обещали, може да е малко, но се изпълнява.
- Еньо Кръстовчев остава ли в Марек, след като се завърна от Гърция?
- Да, той остава, иска да помага на отбора. На него, както и на Ники Николов, му се играе с млади момчета. Те могат да помогнат с опита си. Ники Николов също харесва визията на отбора и изяви желание да помогне. А Еньо Кръстовчев беше потърсен от един гръцки отбор, но не се разбраха и той като дупничанин пожела да се върне в родния си тим.
 

Последни интервюта

Етикети