Федералният съд в Сиатъл спря указа на Тръмп

DenNews.bg
04.02.2017
размер на текста:

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство.
Към иска впоследствие се присъединиха властите в щата Минесота.
Представителите на федералната власт по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие с мотива, че има доказателства, които сочат, че указът носи неминуеми и непоправими щети.
Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Часове по-рано Бостън пък подкрепи Белия дом за миграцията.

От Белия дом заявиха, че министерството на правосъдието в най-кратки срокове ще обжалва решението на съдията за спиране на миграционната заповед на Доналд Тръмп.
Отговорност на президента е да защитава родината и той има конституционното правото и отговорността да защити американския народ , заяви прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър.

Съдия от Вашингтон също наложи забрана на миграционната заповед на Тръмп с мотива, че "никой не е над закона, дори и президентът на САЩ".
Указът на Тръмп касае граждани на Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Сомалия и Судан.
САЩ са отменили около 100 хиляди издадени визи на чужденци от седемте държави, посочени в имиграционния указ на Доналд Тръмп. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети