20 г. от Дупнишките барикади ще отбележим утре

DenNews.bg
03.02.2017
размер на текста:

Отбелязването на 4 февруари миналата година.

 20 г. от Дупнишките барикади ще отбележим утре, 4 февруари.
Участници в събитията от 1997 г. ще се съберат на емблематичното място, до главен път Е-79 зад частната болница, в 11 часа.
Няма да има тържествена церемония, а среща на съмишленици и приятели.
Председателят на сдружение „Духът на Дупница” Ивайло Константинов и Управителния съвет ще представят вариантите за разполагане на нов символ, който да напомня за събитията от 1997 г.


Дупничани излязоха на протести срещу управлението на БСП на в средата на януари 1997 г. Масови шествия обикаляха целия град всяка вечер, а исканията бяха ясни – край на ужаса с инфлацията, празните магазини, стопените заплати, стопените спестявания и стопени възможности за живот и работа. След това, на 25 януари, започнаха изграждането на барикади на няколко точки в града – Горна махала, Аракчийски мост и Бешика. Най-голямата блокада бе вдигната на жп релсите и главния път Е-79 зад старата автогара.

Денонощната блокада удържа на няколко опита да бъде скъсана с полицейски клинове.

За да не изправят дупничани срещу дупничани, полицаите от града само охраняваха протеста, вярно, преди това опитаха да разчистят струпаните камъни на жп релсите. В следващите няколко дни протестиращите удържаха не само невероятният студ, но и опитите да скъсване на живите вериги с жандармерия, докарана от София и Кюстендил.
И България се зарази. От не само нестихващия, но разрастваща се плам на дупнишкия бунт. Редица градове последваха примера на Дупница и блокираха международни пътища и жп линии, блокирана бе и столицата.
На 4 февруари покойният вече Николай Добрев, получил мандат за формиране на правителство, върна папката на президента Петър Стоянов.


Събитията:

Вследствие на хиперинфлация на извънреден конгрес на 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като председател на Висшият съвет на БСП и декларира оставката на правителството. За председател на Висшият съвет на БСП е избиран бъдещият президент Георги Първанов – дотогава зам.-председател на Висшият съвет на БСП.

На 28 декември 1996 г. 37-ото Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов, но според Конституцията, то продължава да изпълнява функциите си до избора на ново правителство.

През януари 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 лв. достига до 3000 лв. Средната заплата се равнява на по-малко от 5 долара. За периода от април до октомври фалират 15 банки. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат.

На 3 януари 1997 г. парламентът, в който мнозинство има Българската социалистическа партия, отлага гласуването на предложената от СДС "Декларация за национално спасение" от националната катастрофа.

На 8 януари 1997 г. от БСП номинират за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.


На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство. Опозицията обявява начало на национална стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие пред Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила. Десетки са ранени.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов (встъпил в длъжност на 22 януари) връчва на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията е задължен да направи.


На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска XXXVII Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април същата година. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България. Това овладява хиперинфлацията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети