Медалите за Олимпийските игри в Токио ще бъдат направени от мобилни телефони

DenNews.bg
03.02.2017
размер на текста:

 Медалите за олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г. ще бъдат направени от рециклирани мобилни телефони.
Япония ще помоли гражданите си да дарят старите си неизползваеми устройства, с което да помогнат в събирането на двата тона злато, сребро и бронз, които са нужни за направата на всички 5 хиляди отличия.
„Това е проект, който ще помогне на японския народ да участва в направата на медалите. Ресурсите на Земята са ограничени, затова рециклирането на тези продукти ще ни накара да се замислим за околната среда“, каза един от огранизаторите на игрите в Токио - Коджи Мурофуши, предаде bTV.
Кутии за събиране на непотребните мобилни устройства ще бъдат разположени в края на април в редица офиси и по-големи магазини в страната и ще останат там, докато не се събере необходимото количество материал.
Обикновено домакините на Олимпийски игри добиват металите за ценните отличия от подземни мини. Япония обаче е ограничена откъм собствени минерални ресурси и затова смята да създаде нова мода в правенето на медали.
Как се правят медали от мобилни телефони?
Мобилните устройства като смартфони и таблети са направени от скъпоценни и редки метали като платина, злато, сребро, литий, кобалт и никел. Старите коли и домашните електроуреди също съдържат част от тези сплави.
Компаниите за рециклиране на отпадъци или колекционират, или изкупуват старите мобилни устройвата. След това по химични път успяват да отделят металите един от друг.
Тези процеси се осъществяват предимно в развити страни като Китай, Индонезия и Индия.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети