ЦИК заличи регистрацията на 11 кандидат-депутати

DenNews.bg
28.02.2017
размер на текста:

Централната избирателна комисия заличи регистрацията на кандидати за народни представители, които притежават и друго гражданство освен българско, както и такива, които не са навършили 21 г.
Данните са констатирани от проверка на ГРАО.
За седем лица е установено, че към 26 март 2017 г. не навършват 21 години. От извършена служебна проверка в интернет страниците на РИК е установено, че регистрацията на тези лица е заличена с решение на съответната районна избирателна комисия.
За други четирима е установено, че притежават и друго гражданство освен българско, поради което тяхната регистрация като кандидати за народни представители следва да бъде заличена. Това са Веселина Котавова, кандидат на Българско национално обединение” за Бургас, Денислав Орлов, кандидат на АБВ-Движение 21 за Кърджали, Стоянка Бакопулу, кандидат на КОЙ – Българската левица и Зелена партия за Плевен, Михаил Косев, кандидат на Движение Да, България за Пловдив.
Съгласно чл. 244 от ИК право да бъдат избирани за народни представители имат българските граждани, които отговарят на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, а именно да нямат друго гражданство, да са навършили 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. В случай че се установи, че кандидат не отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията на, Централната избирателна комисия заличава регистрацията.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети