Докато Тръмп вдига стени, в Лондон градиха мостове с филм на иранец

DenNews.bg
27.02.2017
размер на текста:

 Хиляди хора се събраха за безплатната прожекция на филма "Търговският пътник" на иранеца Асгар Фархади в центъра на Лондон днес. Режисьорът бойкотира церемонията по връчването на приза заради забраната на президента Доналд Тръмп граждани на Иран и още шест мюсюлмански страни да влизат в САЩ.
Режисьорът представи филма чрез видео връзка, а лондонският кмет Садик Хан и няколко известни актьори и режисьори говориха пред близо 10 000 преди началото на откритата прожекция на площад "Трафалгар".
"В нощта на Оскарите съм горд да бъда домакин на британската премиера на "Търговският пътник" и да приветствам хората, дошли от цял Лондон и другаде. Във време, когато се говори за издигане на стени, ние ще построим мостове", каза Хан.
Преди прожекцията в Лондон Фархади, чиято творба спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм, заяви, че "духовно ще присъства" на церемонията в Холивуд.
"Въпреки различните ни религии, националности и култури, всички ние сме граждани на света и ще полагам постоянни усилия да разпространявам и защитавам това единство", той.
Тази година Фархади спечели вторият си Оскар, след като през 2011 г. той бе отличен за най-добър чуждоезичен филм за "Раздяла".
"Търговският пътник" е трилър за опитите на семейна двойка да намери мир и справедливост в Техеран, след като съпругата е нападната в апартамента й.


Тазгодишната церемония по връчването на наградите на Американската академия за киноизкуство тази нощ може да се окаже най-политизираната от години насам.
Актьорите Джоди Фостър и Майкъл Джей Фокс оглавиха протест в Лос Анджелис, с който водещата агенция за талантливи актьори и сценаристи United Talent Agency замени тази година обичайното си парти преди вечерта на наградите.
Фостър, която два пъти е получавала прочутата статуетка, заяви, че рядко говори публично, "но тази година е много различна и сега е време да изляза пред всички. Това се случва веднъж в историята. Време е да сме ангажирани".
"Когато почитаме най-добрите в киното тази седмица, не можем да забравим, че нашата индустрия е в бизнеса с човечност. Това съчувствие ни прави силни", добави Фостър.
Майкъл Джей Фокс, който по рождение е канадец, получил преди две десетилетия американско гражданство, говори в защита на имигрантите и срещу подигравките с човешкото достойнство. "Вярвам, че силата на изкуството може да променя не само нашите сърца, но и света", добави той.
На митинга в Бевърли Хилс бе показано видео обръщение на иранския режисьор Ашгар Фархади, който обяви, че няма да присъства на гала вечерята, макар негов филм да бе сред номинираните, а снощи бе и награден в категорията „Чуждоезичен филм”. Това е неговият протест срещу забраната на президента Доналд Тръмп за допускане до САЩ на гражданите на 7 страни от Близкия изток и Африка.
В обръщението той критикува политиците, които "се опитват да прокарват омраза и да създават разделение между култури, традиции и граждани на различни държави".
Както Фархади, така и всички останали номинирани в категорията за чуждоезичен филм, разпространиха съвместно изявление, осъждащо днешния "климат на фанатизъм и национализъм".
"Независимо кой ще спечели наградата на Академията в тази категория в неделя, ние отказваме да мислим в граници. Вярваме, че няма такова нещо като най-добра държава, най-добър пол, най-добра религия или най-добър цвят. Искаме тази награда да бъде символ на единството между народите и свободата на изкуствата".
Анализатори следят за паралели с първата година, когато Академията се сблъсква с политически демонстрации на най-бляскавата си вечер. Смята се, че това е 1973 г., когато Марлон Брандо моли Сачийн Малкото перо, лидер на сдружение за правата на индианците, да присъства на церемонията от негово име.
Чрез нея той отказва да приеме Оскар за "Кръстникът" като протест срещу отношението на Холивуд към коренното население на Америка. Речта ѝ е посрещната с аплодисменти и подсвикрвания.
Табуто да се държат разделени политиката и Холивуд е нарушено и 5 години по-късно. Ванеса Редгрейв, тогава привърженичка на палестинската кауза, получава наградата за поддържаща роля в "Джулия" с нападки срещу "натиска от малка шайка ционисти, (...) чието поведение е обида за всички евреи по света и тяхната героична борба срещу фашизма и потисничеството".
Редгрейв говори още за края на епохата на Никсън и маккартизма и "лова на вещици по цял свят".
Именно епохата на маккартизма става повод за следващата запомняща се политическа акция във вечерта на Оскарите.
През 1999 г. Елия Казан получава почетната награда за цялостен принос. Но мнозина в залата отказват да станат и да го аплодират, защото се смята, че през 50-те години той е предал на властите имената на свои колеги, преследвани по подозрения в либерални възгледи и връзки с комунисти. Източник: dnevnik.bg; dir.bg


Кой взе награди виж тук

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети