„Сляпата Вайша” на Теодор Ушев се размина с „Оскар”

DenNews.bg
27.02.2017
размер на текста:

Наследникът на дупнишката фамилия Ушеви, Теодор Ушев не успа да спечели наградата „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм.
Победител в категорията стана „Свирчо“ (Piper) на Алан Барияро, Марк Зондхаймер и „Пиксар“. Филмът разказва за гладно новоизлюпено птиче, което напуска гнездото за пръв път, но се страхува прекалено много от вълните, за да стигне до храната. С помощта на необичаен съюзник Свирчо се опитва да се изправи пред страховете си.
Останалите номинирани в категорията бяха „Перла” на Патрик Осбърн, Време назаем на Ендрю Коутс и Лу Хаму-Лхадж и „Крушов сайдер и цигари” на Робърт Вали и Кара Спелър.
При представянето на наградата мексиканският актьор Гаел Гарсия Бернал се изказа срещу плановете на американския президент Доналд Тръмп да построи стена на границата с Мексико. „Като мексиканец и човешко същество съм против всякакви стени, които целят да ни разделят“.
„Сляпата Вайша“ е канадска продукция по разказ на Георги Господинов отпреди 15-ина години. Автор на музиката е Никола Груев – Котарашки. Премиерата на филма беше на Берлинския международен фестивал по-рано този месец.
Анимацията разказва за момиче с особена съдба – с едното си око вижда миналото, а с другото – бъдещето, и е сляпа за настоящето.
Припомняме, че Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Кюстендил, но баща му е дупничанин, художникът Асен Ушев.
Теодор завършва графичен дизайн в Художествената академия. Решава да емигрира в Канада по времето на протестите срещу правителството на Жан Виденов. Неговата баба Васка Ушева, репресирана по време на комунистическия режим, е сред учредителите на СДС в Дупница веднага след промените. Няма дупничанин, който да е бил на Барикадите и да не помни баба Васето.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети