Българка създаде шрифт за хора с дислексия

DenNews.bg
24.02.2017
размер на текста:

Специален шрифт за родната азбука помага на хора с дислексия да възприемат по-лесно писан текст на кирилица. Той е създаден от Кристина Костова и е първият цялостен шрифт за българската азбука.
По света са разработвани шрифтове за дислектици, съсредоточени основно върху латинските букви, които не могат да се прилагат в пълна степен за кирилицата.
Шрифтът на Кристина Костова е подходящ най-вече за деца в начален етап на обучение с лека и средна форма на дислексия и може да бъде свободно използван в българските училища, защото е четим и от хора, които нямат този проблем.
Данните за дела на населението по света, което има някаква форма на дислексия, са различни, като се колебаят между 10 и 15, та дори до близо 20 на сто. В някои случаи формата е по-лека, но все пак четенето и писането могат да се окажат предизвикателство. Това се дължи на по-различния начин на мислене на дислектиците, обяснява Кристина Костова.
"За хората с дислексия буквите са обемни обекти. За тях буквите не са както за всички останали 2D обекти, а са 3D обекти, което означава, че в тяхното съзнание те много бързо се обръщат на едната или на другата страна или рефлективно се обръщат, което много често позволява визуално подобни знаци да бъдат обърквани. А когато има и някакво по-близко звучене, става още по-трудна ситуацията", казва Кристина.
Шрифтът Adys е разработен специално върху българската азбука и има редица особености, увеличаващи четивността.
Кристина е създала шифта като дипломна работа в магистърската програма по шрифтов дизайн на Националната художествена академия.
Шрифтът, създаден от Кристина Костова, макар и по-специфичен, може да бъде използван без проблем и от хора, които нямат дислексия.
Приложение може да намери и в учебниците и учебните часове, каквато е и първоначалната идея на авторката. Самият шрифт е напълно достъпен и безплатен за всички и може да бъде намерен на сайта adysfont.com. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети