Три месеца затвор за шофьор, причинил катастрофа с четирима ранени край Сапарева баня

DenNews.bg
22.02.2017
размер на текста:

Катастрофата стана на 19 август 2015 г.

Ефективна присъда от 3 месеца лишаване от свобода ще излежи шофьорът на микробус, причинил катастрофа на пътя Сапарева баня-Паничище, при която пострадаха четирима пътници.
Явор Ц. ще излежи присъдата при първоначално общ режим, гласи решението на Районен съд-Дупница. Освен това подсъдимият ще бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 11 месеца и трябва да заплати сторените по делото разноски в размер на 1 981 лв.
Шофьорът призна вината си за катастрофата, станала на 19 август 2015 г.
В хода на делото стана ясно, че шофьорът на транспортния микробус не е притежавал необходимата категория „Д” за управление на транспортно средство над 8 места. Освен това той не е съобразил скоростта с пътните условия. При низходящ пътен наклон и навлизайки в десен завой (след предшестващ ляв) той се е движил с несъобразена скорост - около 50 км/ч, която е с 20 км/ч по-висока от критичната при тези условия скорост. Заради това шофьорът загубил контрол върху микробуса, той изхвърчал от пътя, ударил се в бетонна стена на водосточен канал, деформирал мантинелата и паднал по таван, преобръщайки се през предната част.
При катастрофата четирима от пътниците са получили средни телесни повреди – счупвания на крайници и травми, а възстановяването им е отнело месеци лечение и рехабилитация.
Припомняме, че собственик на микробуса бе фирма „Лъчи”-Благоевград, чиито служител бе и виновният шофьор.
Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, тъй като подсъдимият призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети