САЩ с нови строги мерки срещу имигрантите

DenNews.bg
22.02.2017
размер на текста:

Администрацията на Доналд Тръмп обяви нови строги правила за депортиране на нелегалните имигранти. Те могат да засегнат почти всички 11 млн. незаконно живеещи в САЩ.
Първата цел на мерките са нелегалните имигранти с присъди за престъпления или които представляват опасност за сигурността на страната, както и пристигналите наскоро в САЩ.
Предвидена е опростена процедура за депортиране на всеки, който не може да докаже, че е живял в САЩ през последните 2 г.
Към мигрантите без документи, които са нарушили правилата за движение по пътищата или са извършили кражба в магазин, отношението ще е същото като към тези, които са извършили по-сериозни престъпления.
В документа, публикуван от министерството на националната сигурност, е отбелязано, че приоритет на властите става депортирането на по-голямата част от нелегално пребиващите в страната. Приложен е и широк списък на категориите мигранти за депортиране.
Новите правила не променят американските закони, но втвърдяват прилагането им.
Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър коментира, че мерките трябва да дадат по-големи правомощия на властите да спазват вече съществуващите закони.
Документът не отменя приетата по времето на президента Барак Обама система за защита на имигрантите, които са влезли незаконно в САЩ като деца. Това се отнася за около 750 000 младежи. Но администрацията на Тръмп призовава за наказване на родителите, които са довели незаконно децата си в страната.
Белият дом ще поиска от Конгреса допълнителни пари за назначаване на повече хора в министерството на националната сигурност. Според плановете миграционната полиция трябва да наеме допълнително 10 000 души, а граничния патрул – 5000.
Тръмп подписа новите правила, след като първият му антиимигрантски указ беше блокиран от федералния съд в Сиатъл.
Политиката към мигрантите предизвика масови протести в САЩ и остри критики от бизнеса.
Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели нареди вчера незабавно да започне подготовката за изграждането на стената по границата с Мексико. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети