Вода за уста навлече беля на шофьор от Дупница, вдигна дрегера до рекордните 4,99 промила

DenNews.bg
21.02.2017
размер на текста:

Вода за уста навлече беля на шофьор от Дупница, който качи дрегера до рекордните 4,99 промила при проверка от пътни полицаи край Бобошево. Ивайло Тасин бил спрян за рутинна проверка, а резултатът при алкохолната проба буквално ошашавила пътните полицаи, които отнели книжката на шофьора, съобщи Нова телевизия.
Резултатът от взетата кръвна проба обаче бил отрицателен. Тасин не бил употребил алкохол. Оказало се, че той е ползвал вода за уста преди проверката.
В някои от водите за уста може да се съдържа до 27% алкохол, въпреки че понякога на етикетите не е упоменато да присъства алкохол в съдържанието на водата. Също така не пише, че може да даде показания при шофиране.
"Алкохолът се резорбира и през устната лигавица. Така че дали жабуркаме и изплюваме или го преглъщаме, ефектът е сходен”, обясни стоматологът д-р Евгений Миронов.
След като кръвният тест показал, че Ивайло Тасин не е употребил алкохол преди да седне зад волана, производството срещу него е прекратено и шофьорската му книжка е върната.
Стоматолозите препоръчват при шофиране да ползваме води за уста без алкохол. Има продукти, при които антибактериалното действие на алкохола е заместено от веществото хлорхексидин. Той не се отчита при проверка с дрегер. Може да проверите дали водата за уста съдържа алкохол или не на етикета на продуктите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети